Απολογισμός έργου, εφ. ΠΑΤΡΙΣ

Απολογισμός έργου, εφ. ΠΑΤΡΙΣ

Έχει συμπληρωθεί  περισσότερο από ένας χρόνος από την λειτουργία της ιδιωτικής Καρδιοχειρουργικής της Creta Interclinic υπό νέα διεύθυνση και ομάδα αποτελούμενη από τους καρδιοχειρουργούς Θεοχάρη Ξενικάκη Uwe Mehlhorn και Εμμανουήλ Μανουσάκη και οφείλουμε να κάνουμε τον απολογισμό μας.

Βέβαια δεν πρόκειται για ένα θέμα εσωτερικό που δεν αφορά κανένα ή λίγους, δεδομένης της διαμορφωμένης κατάστασης με την δημόσια καρδιοχειρουργική στην Κρήτη. Νομίζω πως όταν ένα έργο πάει καλά και έχει επιτυχία αυτό πρέπει να αναδεικνύεται είτε αφορά τον δημόσιο τομέα είτε τον ιδιωτικό. Και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την υγεία που είναι ύψιστο αγαθό για τον πολίτη και λειτούργημα γι’ αυτόν που το παρέχει.

Στην Ελλάδα συνήθως αναδεικνύονται τα προβλήματα και καλώς, ποτέ ή σπάνια οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα. Νομίζω ότι ο Ηρακλειώτης και γενικά ο Κρητικός πρέπει να υπερηφανεύονται και να νιώθει ασφαλής γιατί παρά το μέγεθος του νησιού σε σχέση με την Αθήνα, αυτό που συμβαίνει στην ιδιωτική κλινική του Creta Interclinic είναι μεγάλο. Βεβαίως διαθέτουμε συγκριτικά μεγέθη. Προσφάτως πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα διεθνές συνέδριο Καρδιοχειρουργικής στο οποίο η ομάδα μας συμμετείχε με εργασία για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του έργου της.

ΕΡΓΟ

Το διάστημα από Μάιο 2009 έως Σεπτέμβριο 2010 πραγματοποιήθηκαν στην Creta Interclinic 250 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Ανάμεσα στην γκάμα των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν είναι επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ( by-pass) η πλειοψηφία των οποίων είναι με την χρήση μόνο αρτηριακών μοσχευμάτων που έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φλεβικά, αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδας με μικρή τομή (minimal invasive), αορτοστεφανιαίες παρακάμψεις (by-pass)  με μικρή τομή, επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας με όλες τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται διεθνώς, επιδιορθώσεις αορτικής βαλβίδας, αντικαταστάσεις ανευρυσματικών αορτών και πολλές άλλες.

Η συνεργασία μας με την καρδιοχειρουργική κλινική του Mainz μας έδωσε την τεχνογνωσία για να εφαρμόσουμε τεχνικές που ελάχιστα αλλά ελληνικά κέντρα χρησιμοποιούν όπως διαπιστώνουμε διαρκώς σε επιστημονικές συναντήσεις που έχουμε με έλληνες συναδέλφους μας.

Τα αποτελέσματα μας σε ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 80 ετών στους οποίους έγινε αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με την μικρή τομή που πρόσφατα ανακοινώσαμε έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν πολύ από τις νέες τεχνικές και να έχουν μια γρήγορη και ανεπίπλεκτη αποκατάσταση.

Η επιδιόρθωση της μιτροειδούς αλλά και της αορτικής βαλβίδας είναι τεχνικές με τις οποίες διορθώνεται το πρόβλημα του ασθενούς διατηρώντας την ίδια την βαλβίδα του ασθενούς γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη καρδιακή λειτουργία μικρότερη φαρμακευτική αγωγή, λιγότερες επιπλοκές και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι πραγματοποιούμε μια σειρά επεμβάσεων που ποτέ κάνεις στην Κρήτη ιδιωτικά ή δημόσια δεν επιχείρησε αλλά και ελάχιστα κέντρα στην Ελλάδα πραγματοποιούν.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή τεχνική κατάρτιση και εμπειρία της ομάδος μας αλλά και στην τεχνογνωσία που μας εξασφαλίζει η επίσημη συνεργασία μας με την πανεπιστημιακή Καρδιοχειρουργική κλινική του Mainz που εκφράζεται από την παρουσία του καθηγητή Uwe Mehlhorn στην ομάδα μας.

Παράλληλα πραγματοποιείται καθημερινά όλη η γκάμα των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων με επιτυχία.

Την επιτυχία μας οφείλουμε στην δημιουργία μιας ομάδος αποτελούμενη από τους χειρουργούς αλλά και τους αναισθησιολόγους με επικεφαλής την κυρια Ελένη Μόκα τους εντατικολόγους κ. Νίκο Ζωγραφιστό και την κ. Ελευθερία Βακουτη τον εξωσωματιστή μας τον φυσιοθεραπευτη και το νοσηλευτικό προσωπικό.

 

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από το δημόσιο σύστημα υγείας λείπει η σωστή οργάνωση και το management.

Το σύστημα χρειάζεται νοικοκύρεμα και επιτελικότητα στις αποφάσεις.  Υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία που δουλεύουν και τα καλά αποτελέσματα που φέρουν οφείλονται στην ατομική προσπάθεια και όχι στον κεντρικό σχεδιασμό. Συχνά το σύστημα δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό του.

Στον ιδιωτικό τομέα παρά την κρίση τα προβλήματα αυτά ξεπερνιούνται και το σύστημα δουλεύει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σε εποχές κρίσης σαν την σημερινή είναι όντως πολύ δαπανηρό για ένα κρητικό να χειρουργηθεί στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη (κόστος μεταφοράς, έξοδα συνοδών και άλλες δαπάνες που δεν καλύπτουν τα ταμεία). Παράλληλα οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, η σχέση με τον χειρουργό απρόσωπη και δεν υπάρχει συνέχεια στην παρακολούθηση κατά το στάδιο της αποθεραπείας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει χρόνια διαμορφωμένη αντίληψη ότι εκτός Κρήτης σε κάποιο καρδιοχειρουργικό κέντρο είναι καλύτερα. Αυτό δεν ισχύει πια. Εδώ και αναφέρομαι στην ομάδα μας στο  Creta Interclinic το κόστος είναι μικρότερο, οι αναμονές λιγότερες και τα αποτελέσματα τα ίδια και καλύτερα.

Κι αυτό η τοπική κοινωνία αλλά και οι συναφείς ιατρικές ειδικότητες πρέπει να το καταλάβουν.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στο πρώτο χειρουργείο καρδίας που έγινε στο ΠΑΓΝΗ το 2005 συμμετείχα ως μέλος της ομάδος των καρδιοχειρουργών. Κι όταν όλοι έφυγαν εγώ ήμουν αυτός που έμεινε μόνος πίσω. Έφυγα από το νοσοκομείο έχοντας τη θέση του επιμελητή Α γιατί είμαι χειρουργός και όπως λέμε ένας χειρουργός πρέπει να έχει χειρουργεία στα χέρια του.

Η οργάνωση μιας καρδιοχειρουργικής κλινικής δεν είναι μια απλή υπόθεση. Λίγοι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού εννοούσαν ό,τι έλεγαν για την ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής. Η καρδιοχειρουργική θέλει όραμα, λόγια που γίνονται πράξη, χρήματα, συντονισμένη ομάδα καρδιοχειρουργών και άλλων ειδικοτήτων, στήριξη από την τοπική κοινωνία και τις συναφείς ιατρικές ειδικότητες.

Είμαστε πάντως ευτυχείς που το όραμα αυτό το κάνουμε πράξη ιδιωτικά και το μοιραζόμαστε άνθρωποι με όραμα ικανότητες και ζήλο.